АЦПО

ПЕНСІЙНА СХЕМА №1 Друк

ПЕНСІЙНА СХЕМА №1

 «Універсальна»

 

1. Види та умови здійснення пенсійних виплат

1.1. Відповідно до законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення учасники Корпоративного недержавного пенсійного фонду «Поштовик» (далі - Фонд) можуть отримувати наступні види пенсійних виплат:

  • пенсія на визначений строк;
  • одноразова пенсійна виплата.

1.2. Пенсійні виплати здійснюються у грошовій формі в національній валюті України.

1.3. Пенсійний вік, після досягнення якого учасник має право на отримання пенсійної виплати, визначається за заявою учасника Фонду, крім випадків, коли пенсійний вік визначається пенсійним контрактом відповідно до чинного законодавства України, що встановлює обов’язковість відрахувань на недержавне пенсійне забезпечення для окремих категорій громадян. Форма заяви встановлюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

1.4. Пенсійний вік може бути меншим або більшим від віку, який надає право на пенсію за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням, але не більше ніж на 10 років.

1.5. Учасник Фонду подає адміністратору Фонду заяву, де визначається дата настання його пенсійного віку, не пізніше ніж за два місяці до настання віку, визначеного учасником.

У заяві учасник Фонду також зазначає вид обраної ним пенсійної виплати.

1.6. Учасник Фонду має право змінити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви адміністратору не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання раніше визначеного ним пенсійного віку.

1.7. Після набуття учасником Фонду права на отримання пенсії по інвалідності за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням він має право визначити свій пенсійний вік раніше, ніж це передбачено чинним законодавством України. У цьому випадку учасник Фонду подає письмову заяву адміністратору Фонду та документи, що підтверджують його право на отримання пенсії по інвалідності.

1.8. Відмова або затримка в здійсненні пенсійних виплат забороняється, крім випадків, передбачених законодавством України про недержавне пенсійне забезпечення.

У разі відмови або затримки пенсійних виплат учасник має право оскаржити дії осіб, які   здійснюють пенсійні виплати, до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України або до суду. Порушення строків здійснення пенсійних виплат є підставою для застосування санкцій, встановлених законом, для осіб, які здійснюють пенсійні виплати.

1.9. Пенсійні виплати з Фонду здійснюються незалежно від отримання виплат за  загальнообов’язковим державним  пенсійним страхуванням або з інших джерел.

1.10. Пенсія на визначений строк та умови її здійснення.

1.10.1.Виплата пенсії на визначений строк здійснюється адміністратором Фонду:

  1. за бажанням учасника Фонду, який має право на отримання пенсійних виплат, відповідно до його заяви;
  2. на вимогу учасника Фонду (з дня виникнення у нього права згідно з умовами пенсійного контракту на страхування довічної пенсії, якщо придбання довічного ануїтету може негативно вплинути на розмір пенсійних виплат);

за умови:

  • досягнення пенсійного віку, визначеного у заяві учасника Фонду та з урахуванням вимог чинного законодавства України і положень статуту Фонду;
  • достатності розміру пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, відповідно до мінімального розміру суми пенсійних накопичень, який встановлює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, на дату настання пенсійного віку.

1.10.2. Виплата пенсії на визначений строк здійснюється адміністратором Фонду на підставі заяви учасника Фонду до адміністратора Фонду згідно з умовами договору про виплату пенсії на визначений строк, укладеного учасником Фонду з адміністратором.

1.10.3. Форма заяви про виплату пенсії учаснику Фонду, як пенсії на визначений строк встановлюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

1.10.4. Договір про виплату пенсії на визначений строк укладається у письмовій формі. Учасник Фонду обов’язково ознайомлюється з пам’яткою, що містить роз’яснення основних положень договору про виплату пенсії на визначений строк.

1.10.5. Адміністратор Фонду зобов’язаний відшкодувати учаснику Фонду, з яким укладено договір про виплату пенсії на визначений строк, збитки, завдані внаслідок недотримання умов договору.

1.11. Одноразова пенсійна виплата та умови її здійснення.

1.11.1. Пенсійна виплата може здійснюватися адміністратором Фонду одноразово на вимогу учасника Фонду у разі:

  • медично підтвердженого критичного стану здоров’я (онкозахворювання, інсульт, тощо) або настання інвалідності учасника Фонду;
  • сума, належних учаснику Фонду пенсійних коштів, не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, на дату настання пенсійного віку;
  • виїзду учасника Фонду на постійне проживання за межі України.

1.11.2. Пенсійна виплата здійснюється одноразово спадкоємцям учасника Фонду адміністратором Фонду у випадку смерті учасника Фонду як в період накопичення пенсійних коштів, так і в період виплати пенсії на визначений строк.

1.11.3. Для отримання одноразової пенсійної виплати учасники Фонду подають адміністратору Фонду заяву відповідно до п. 1.5. та необхідні документи, що підтверджують їх право на отримання цієї виплати.

1.12. Довічна пенсія та умови її здійснення.

1.12.1. Учасник Фонду набуває права на укладення договору страхування довічної пенсії у разі:

  • досягнення пенсійного віку, визначеного у заяві учасника Фонду або відповідно до пенсійного контракту з урахуванням вимог чинного законодавства України і положень статуту Фонду;
  • достатності розміру пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, відповідно до мінімального розміру суми пенсійних накопичень, який встановлює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, на дату настання пенсійного віку.

1.12.2. Учасник Фонду повідомляє адміністратора Фонду про своє рішення – укладення договору страхування довічної пенсії і надає письмову заяву адміністратору Фонду відповідно до п. 1.5. і копію договору, укладеного зі страховою організацією.

1.12.3.  Довічна пенсія (довічний ануїтет) виплачується учаснику Фонду страховою організацією, з якою учасник уклав договір страхування довічної пенсії, за рахунок грошових коштів накопичених на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду та перерахованих з Фонду страховій організації.

2. Порядок визначення розміру пенсійних виплат

2.1. Порядок визначення розміру пенсії на визначений строк.

2.1.1. Розрахунок розміру пенсії на визначений строк проводиться згідно з методикою, затвердженою Державною комісією регулювання ринків фінансових послуг України, а саме:

Sr = B/n , де

B - розмір чергової пенсійної виплати, що нарахована учаснику фонду;

n -  кількість пенсійних виплат,  що залишилися до закінчення загального строку виплати пенсії;

Sr -   вартість   пенсійних   коштів,   що  обліковуються  на індивідуальному рахунку  учасника  на  дату  розрахунку  пенсійної виплати.

2.1.2. Розрахунок розміру пенсії на визначений строк здійснюється виходячи з:

  • суми пенсійних коштів, що обліковується на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, на день настання пенсійного віку учасника Фонду, визначеного відповідною заявою;
  • строку, протягом якого сплачується пенсія на визначений строк;
  • періодичності виплат пенсії на визначений строк.

2.1.3. На початок кожного року адміністратор Фонду здійснює перерахунок розміру пенсії на визначений строк відповідно до фактичного відсотка доходності інвестування.

2.2. Порядок визначення розміру пенсії, що здійснюється одноразово.

2.2.1. Розрахунок розміру пенсії, яка здійснюється одноразово проводиться адміністратором Фонду в порядку, встановленому Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, виходячи із суми пенсійних коштів, які обліковуються на індивідуальному рахунку на день подання заяви для отримання такої виплати.

2.3. Порядок визначення розміру належних учаснику пенсійних коштів, що перераховуються до страхової організації.

2.3.1. Адміністратор Фонду на підставі заяви учасника Фонду, виходячи із суми, облікованої на індивідуальному пенсійному рахунку учасника на день настання визначеного ним пенсійного віку, визначає розмір належних учаснику Фонду пенсійних коштів, що підлягають перерахуванню страховій організації, в порядку, встановленому Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

2.3.2. Адміністратор Фонду надає учаснику Фонду довідку про обсяг належних йому пенсійних коштів, що підлягають перерахуванню страховій організації.

3. Строк, протягом якого здійснюються пенсійні виплати

3.1. Строк, протягом якого здійснюються пенсійні виплати на визначений строк.

3.1.1. Тривалість пенсії на визначений строк встановлюється договором про виплату пенсії на визначений строк, але вона повинна бути не менше ніж 10 років від початку здійснення першої виплати.

3.1.2.  Учасник Фонду має право вибрати будь-який строк виплати пенсії на визначений строк, але не менше 10 років.

3.1.3.  Перша виплата пенсії на визначений строк здійснюється протягом 45 робочих днів з дня досягнення учасником Фонду пенсійного віку.

3.2.  Строк, протягом якого здійснюється виплата пенсії одноразово.

3.2.1.  Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово, сплачується адміністратором Фонду:

  • у разі медично підтвердженого критичного стану здоров’я (онкозахворювання, інсульт тощо), настання інвалідності учасника Фонду або виїзду учасника Фонду на постійне проживання за межі України — протягом п’яти робочих днів після отримання від учасника Фонду або його спадкоємців заяви та необхідних документів, що підтверджують його право на отримання цієї пенсійної виплати;
  • у разі, якщо сума належних учаснику Фонду пенсійних коштів не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, на дату настання пенсійного віку — протягом п’яти робочих днів з дати настання пенсійного віку, визначеного відповідно до заяви, про яку йдеться в п. 1.5.

3.3. Строк, протягом якого адміністратор перераховує страховій організації пенсійні кошти учасника Фонду.

3.3.1. На підставі заяви учасника Фонду адміністратор перераховує відповідній страховій організації пенсійні кошти учасника протягом п’яти робочих днів після отримання заяви.

3.3.2. Пенсійні кошти перераховуються страховій організації у сумі, визначеній в заяві учасника Фонду, виходячи з суми, облікованої на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, на день настання визначеного ним пенсійного віку.

3.3.3.  У разі несвоєчасного перерахування пенсійних коштів учасника Фонду страховій організації адміністратор за власний рахунок сплачує учаснику Фонду пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України в розрахунку на 1 день від суми, що підлягає перерахуванню, за кожний день прострочення платежу.

3.3.4.  У разі, коли до Фонду на користь учасника Фонду надійшли пенсійні внески після дати перерахування пенсійних коштів учасника страховій організації, адміністратор Фонду перераховує суму несвоєчасно отриманих пенсійних внесків учасника Фонду до обраної ним страхової організації протягом п’яти робочих днів після їх надходження.

4. Порядок здійснення пенсійних виплат

4.1. Порядок здійснення виплати пенсії на визначений строк.

4.1.1.  Згідно з вибором учасника Фонду пенсія на визначений строк може сплачуватися щомісяця, щоквартально або з іншою періодичністю, передбаченою договором про виплату пенсії на визначений строк.

4.1.2.  Виплати пенсії на визначений строк по бажанню учасника Фонду можуть здійснюватися:

  • переказом коштів на поточний рахунок учасника в банку;
  • поштовими переказами;
  • в іншій формі, визначеній договором про виплату пенсії на визначений строк.

4.1.3. Обрання форми здіснення пенсійних виплат визначається договором про виплату пенсії на визначений строк.

4.1.4. Отримувач пенсії на визначений строк має право не більше ніж два рази протягом всього періоду отримання пенсії змінювати період, порядок і дату виплати пенсії. Умови зміни періоду, порядку і дати виплати пенсії визначаються в договорі про виплату пенсії на визначений строк.

4.1.5. Зміна періоду, порядку і дати виплати пенсії на визначений строк здійснюється на підставі заяви, яку отримувач пенсії подає адміністратору Фонду не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку дії таких змін.

4.1.6. Виплати пенсії на визначений строк припиняються:

  • після повного виконання адміністратором Фонду своїх зобов’язань за договором про виплату пенсії на визначений строк;
  • у разі розірвання договору про виплату пенсії на визначений строк;
  • у разі смерті отримувача пенсії на визначений строк;
  • в інших випадках, передбачених законодавством України.

4.1.7. У разі дострокового розірвання договору про виплату пенсії на визначений строк відповідно з вимогами законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення, статуту Фонду та договору про адміністрування Фонду адміністратор Фонду передає пенсійні кошти учасника Фонду до іншого Фонду або страхової організації для продовження його недержавного пенсійного забезпечення.

4.2. Порядок здійснення одноразової пенсійної виплати.

4.2.1. Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово, за бажанням учасника Фонду або на вимогу спадкоємців учасника Фонду сплачується:

  • переказом коштів на поточний рахунок учасника банку;
  • поштовим переказом;
  • в іншій формі, визначеній в заяві учасника про виплату пенсії, що здійснюється одноразово.

4.2.2. Обрання форми сплати пенсійної виплати визначається заявою про виплату пенсії, що здійснюється одноразово.

4.3. Порядок сплати довічної пенсії.

4.3.1. Порядок і строки сплати довічної пенсії встановлюється в договорі страхування довічної пенсії, укладеному зі страховою компанією.

5. Порядок та строки сплати пенсійних внесків

5.1. Пенсійні внески за цією схемою сплачуються вкладником-юридичною особою та вкладником-фізичною особою виключно у безготівковій формі шляхом перерахування суми пенсійних внесків на рахунок Фонду у зберігача.

5.2. Пенсійні внески сплачуються лише у національній валюті України.

5.3. У разі укладання договору страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника Фонду, розмір страхового внеску та порядок його сплати визначається пенсійним контрактом.

5.4. Розмір, період, порядок, строки та термін сплати пенсійних внесків визначаються вкладником Фонду в пенсійному контракті.

5.5. Розмір пенсійного внеску визначається пенсійним контрактом у вигляді:

  • фіксованого розміру внеску у національній валюті, визначеного вкладником;
  • однакового відсотка відрахувань на користь всіх працівників вкладника-юридичної особи;
  • диференційованого розміру пенсійних внесків в залежності від віку працівників, або від стажу роботи працівників на даному підприємстві, або від віку та стажу роботи працівників на даному підприємстві одночасно, із встановленням однакового відсотка відрахувань пенсійних внесків для кожної визначеної групи працівників.

5.6. Максимальний розмір пенсійного внеску не обмежується.

5.7. Максимальний період накопичення не обмежується.

5.8. Періодичність внесення пенсійних внесків може бути наступною:

5.8.1. щомісяця;

5.8.2. щоквартально;

5.8.3. іншою, за домовленістю сторін.

5.9. Перший пенсійний внесок сплачується вкладником з дати вказаної в пенсійному контракті.

5.10. Вкладник Фонду може збільшувати розмір пенсійних внесків відповідно до умов, встановлених пенсійним контрактом.

5.11. Зміна розміру, періоду, строків та терміну сплати пенсійних внесків здійснюється в порядку, встановленому пенсійним контрактом.

6. Умови та порядок участі в пенсійній схемі

6.1. Учасником Фонду за пенсійною схемою є фізична особа, на користь якої сплачуються пенсійні внески до недержавного Фонду і яка має право або набуде право на одержання пенсійних виплат з Фонду.

6.2. Участь у Фонді здійснюється на підставі пенсійних внесків або пенсійних виплат відповідно до пенсійного контракту або договору про виплату пенсії на визначений строк, які укладено  з адміністратором Фонду.

6.3. Учасниками Фонду за пенсійною схемою можуть бути:

6.3.1. Особи, які перебувають у трудових відносинах з засновниками та роботодавцями-платниками цього Фонду та, на користь яких сплачуються пенсійні внески від їх роботодавців-вкладників.

6.3.2. Особи, які перебувають у трудових відносинах з засновниками та роботодавцями-платниками цього Фонду та сплачують пенсійні внески на свою користь.

6.3.3. Особи,  які перебувають (перебували) у трудових відносинах з засновниками та роботодавцями-платниками цього Фонду та уклали договір на виплату пенсії на визначений строк.

6.4. Після укладення першого за часом пенсійного контракту або договору про виплату пенсії на визначений строк протягом трьох днів учаснику Фонду відкривається індивідуальний пенсійний рахунок в системі персоніфікованого обліку учасників Фонду.

6.5. Початком недержавного пенсійного забезпечення у Фонді є дата надходження першого пенсійного внеску на індивідуальний пенсійний рахунок учасника Фонду.

7. Вкладник Фонду за пенсійною схемою

7.1. Вкладник Фонду за пенсійною схемою є особа, яка сплачує пенсійні внески на користь учасника (учасників) Фонду шляхом перерахування коштів до Фонду відповідно до вимог чинного законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення, цієї пенсійної схеми та пенсійного контракту.

7.2. Вкладниками Фонду за пенсійною схемою можуть бути:

  • засновники та роботодавці-платники, які уклали пенсійні контракти на користь осіб, що перебувають у трудових відносинах із засновником та роботодавцем – платником.
  • особи, що перебувають у трудових відносинах із засновником та роботодавцем – платником та які уклали пенсійний контракт на свою користь.

8. Права та обов’язки вкладника за пенсійною схемою

8.1. Вкладник Фонду має право вільного вибору пенсійної схеми, а також на зміну пенсійної схеми, але не частіше одного разу на 6 місяців.

8.2. Вкладник Фонду – юридична особа має право припинити сплату пенсійних внесків на користь учасника, з яким він розірвав трудові відносини та в інших випадках, визначених чинним законодавством.

8.3. Вкладник Фонду – юридична особа має право прийняти рішення щодо тимчасового припинення сплати пенсійних внесків на користь своїх працівників на період до одного року.

8.4. Вкладник Фонду зобов’язаний:

  • виконувати вимоги та умови, передбачені пенсійним контрактом та пенсійною схемою;
  • забезпечувати вільний доступ своїх працівників до участі у Фонді;
  • надавати необхідну інформацію для ведення персоніфікованого обліку учасників Фонду;
  • у випадку зміни відомостей про вкладника або ідентифікаційних даних учасників Фонду письмово повідомити Фонд протягом 15 календарних днів;
  • у разі виходу зі складу засновників або роботодавців платників сплатити пенсійні внески за пенсійним контрактом до дня попередження про вихід;
  • у разі припинення з  особою, що перебуває у трудових відносинах із засновником, роботодавцем-платником та є учасником Фонду, трудових відносин згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України фінансувати витрати на переведення пенсійних коштів учасника до іншого Фонду, страхової організації або на пенсійний депозитний рахунок банку
  • відшкодувати учаснику Фонду або Фонду збитки, завдані внаслідок порушення вкладником умов пенсійного контракту та законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення.

9. Учасник Фонду за пенсійною схемою

9.1. Учасником Фонду за пенсійною схемою є фізична особа, на користь якої сплачуються пенсійні внески до недержавного Фонду і яка має право або набуде право на одержання пенсійних виплат з Фонду.

9.2. Учасниками Фонду за пенсійною схемою є виключно фізичні особи, які перебувають (перебували) у трудових відносинах з роботодавцями-засновниками та роботодавцями-платниками цього Фонду.

9.3. Особи, які отримують пенсійні виплати із Фонду, залишаються учасниками Фонду на підставі договору про виплату пенсії на визначений строк до дати припинення цього договору.

10. Права та обов’язки учасника Фонду за пенсійною схемою

10.1.  Накопичені пенсійні кошти в розмірі суми пенсійних внесків, що сплачені  на користь учасника Фонду, та розподіленого на його користь прибутку (збитку) Фонду, є власністю учасника Фонду, якою він розпоряджається згідно законодавства.

10.2.  Учасник Фонду має право самостійно сплачувати додаткові пенсійні внески на свою користь без обмежень, уклавши пенсійний контракт з адміністратором Фонду, і набути статус вкладника.

10.3.  Учасник Фонду має право вимагати надання інформації про стан його індивідуального пенсійного рахунку за плату, розмір якої встановлено відповідно до тарифів адміністратора Фонду та зазначено у договорі про здійснення адміністрування Фонду.

10.4.  Учасник Фонду має право один раз на початку кожного року отримувати безоплатну інформацію про стан його індивідуального пенсійного рахунку.

10.5.  У разі смерті учасника Фонду особі, яка має право на отримання належної їй суми пенсійних коштів, безоплатно надається інформація про стан індивідуального пенсійного рахунку учасника Фонду на день смерті учасника Фонду.

10.6.  Учасник Фонду має право змінити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви адміністратору не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання визначеного ним пенсійного віку.

10.7.  Учасник Фонду має право оскаржити дії Фонду та адміністратора Фонду, пов’язані з наданням недержавного пенсійного забезпечення, до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України або до суду у разі порушення ними норм законодавства України.

10.8.  Протягом періоду виплати пенсії на визначений строк учасник Фонду у будь-який час має право:

  1. перейти до іншого Фонду  з метою подальшого отримання пенсії обраного виду;
  2. укласти із страховою організацією договір страхування довічної пенсії з оплатою такого договору за рахунок пенсійних коштів, які обліковуються на його індивідуальному пенсійному рахунку у Фонді.

10.9.  Учасник Фонду зобов’язаний дотримуватися вимог, визначених цією пенсійною схемою.

10.10. У разі припинення трудових відносин з засновником або роботодавцем – платником Фонду учасник зобов’язаний розірвати пенсійний контракт з Фондом, укладений ним на свою користь, та може укласти новий пенсійний контракт з адміністратором будь-якого іншого Фонду, або укласти договір зі страховою організацією, або відкрити в банку пенсійний депозитний рахунок.

10.11. Учасник Фонду зобов’язаний повідомляти адміністратора Фонду про зміну адреси або інші обставини, які суттєво впливають на виконання умов пенсійного контракту або договору про виплату пенсії на визначений строк.