АЦПО

Пенсійна схема "Корпоративна" Друк

Пенсійна схема "Корпоративна"

 

Пенсійна схема „Корпоративна" (надалі - "пенсійна схема") Відкритого пенсійного фонду „Пенсійний капітал" (надалі - "Фонд") розроблена відповідно до Статуту Фонду, Закону України „Про недержавне пенсійне забезпечення" та інших нормативно-правових актів з недержавного пенсійного забезпечення.
Пенсійна схема описує умови і порядок недержавного пенсійного забезпечення, що здійснюється Фондом.

Розділ 1. Визначення понять
У цій пенсійній схемі поняття "пенсійний фонд", "адміністратор", "банк-зберігач", "вкладник", "учасник", "пенсійна схема", "індивідуальний пенсійний рахунок", "пенсійний контракт", "пенсійні внески", "пенсійна виплата", "одноразова пенсійна виплата", "пенсія на визначений строк" вживаються в значенні відповідно до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення".

Розділ 2. Умови участі у пенсійній схемі
2.1. Підставою для участі у пенсійній схемі є пенсійний контракт.
2.2. Пенсійний контракт укладається адміністратором Фонду від імені Фонду з вкладником, який сплачує внески на користь учасника Фонду.
2.3. Вкладником пенсійних внесків за цією пенсійною схемою є юридична або фізична особа - роботодавець учасника Фонду, яка перераховує пенсійні внески до Фонду за власні кошти на користь учасника Фонду відповідно до умов пенсійної схеми та пенсійного контракту.
2.4. Назва пенсійної схеми зазначається вкладником Фонду у пенсійному контракті.
2.5. Пенсійна схема є невід'ємною частиною пенсійного контракту, а умови та порядок пенсійного забезпечення, викладені в ній, є обов'язковими для виконання сторонами пенсійного контракту.

Розділ 3. Пенсійні внески
3.1. Пенсійні внески сплачуються вкладником Фонду за власний рахунок на поточний рахунок Фонду у банку-зберігачі на користь учасника Фонду.
3.2. Радою Фонду може бути встановлено мінімальний розмір пенсійних внесків у розмірі 10 відсотків мінімальної заробітної плати у розрахунку на один місяць. У такому разі витяг з протоколу відповідного засідання Ради Фонду є невід'ємним додатком до пенсійної схеми.
3.3. Вкладник Фонду самостійно визначає розмір пенсійних внесків з урахуванням п.3.2. пенсійної схеми та зазначає його у пенсійному контракті.
3.4. Сплата пенсійних внесків може здійснюватись один раз на місяць, один раз у квартал, один раз у півроку або один раз на рік. Періодичність сплати пенсійних внесків визначається вкладником в пенсійному контракті.
3.5. Розмір та періодичність сплати пенсійних внесків можуть бути змінені за ініціативою вкладника Фонду шляхом внесення змін до пенсійного контракту.

Розділ 4. Види та підстави пенсійних виплат
4.1. Фонд відповідно до законодавства здійснює такі види пенсійних виплат:
1) пенсія на визначений строк;
2) одноразова пенсійна виплата.
4.2. Пенсійні виплати здійснюються у грошовій формі в національній валюті України.
4.3. Підставами для здійснення Фондом пенсійних виплат є:
1) досягнення учасником Фонду пенсійного віку, визначеного відповідно з п.4.4. пенсійної схеми;
2) визнання учасника Фонду інвалідом;
3) медично підтверджений критичний стан здоров'я (онкозахворювання, інсульт тощо) учасника Фонду;
4) виїзд учасника Фонду на постійне проживання за межі України;
5) смерть учасника Фонду.
4.4. Пенсійний вік, після досягнення якого учасник Фонду має право на отримання пенсійної виплати, визначається за заявою учасника Фонду встановленого зразка, яка подається адміністратору Фонду не пізніше ніж за два місяці до настання пенсійного віку, визначеного учасником Фонду.
Пенсійний вік, що визначається учасником Фонду, може бути меншим або більшим від пенсійного віку, який надає право на пенсію за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням, але не більше ніж на 10 років, якщо інше не визначено законами.
У заяві учасника Фонду, де визначається дата настання його пенсійного віку з дотриманням вищезазначених обмежень, учасник Фонду зобов'язаний зазначити вид обраної ним пенсійної виплати.
4.5. Учасник Фонду має право змінити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви адміністратору Фонду не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання визначеного ним пенсійного віку.
4.6. У разі набуття учасником Фонду права на отримання пенсії по інвалідності за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням учасник Фонду має право визначити свій пенсійний вік після настання інвалідності без урахування обмежень, встановлених п. 4.4. пенсійної схеми та подати заяву адміністратору Фонду.

Розділ 5. Пенсія на визначений строк
5.1. Виплата пенсії на визначений строк здійснюється адміністратором Фонду:
1) за бажанням учасника Фонду, який має право на отримання пенсійних виплат відповідно до його заяви;
2) на вимогу учасника Фонду (з дня виникнення у нього права згідно з умовами пенсійного контракту на страхування довічної пенсії, якщо придбання довічного ануїтету може негативно вплинути на розмір пенсійних виплат).
5.2. Для отримання пенсії на визначений строк учасник Фонду подає адміністратору Фонду заяву.
5.3. Пенсія на визначений строк розраховується виходячи із строку не менш як десять років від початку здійснення першої виплати.
5.4. Розмір пенсійних виплат на визначений строк визначається адміністратором Фонду виходячи з сум пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, тривалості виплати та формули розрахунку величини пенсійних виплат згідно з методикою, затвердженою Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.
5.5. Виплата пенсії на визначений строк розпочинається з дня досягнення учасником Фонду віку, визначеного в його заяві, із здійсненням першої виплати протягом 45 робочих днів.
5.6. Протягом періоду виплати пенсії на визначений строк учасник Фонду у будь-який час може:

1) перейти до іншого пенсійного фонду з метою подальшого отримання пенсії обраного виду. При цьому пенсійний фонд, до якого перейшов учасник Фонду, продовжує виплату такої пенсії протягом строку, що залишився;
2) укласти із страховою організацією договір страхування довічної пенсії з оплатою такого договору за рахунок пенсійних коштів, які обліковуються на його індивідуальному пенсійному рахунку в Фонді.

Розділ 6. Одноразова пенсійна виплата
6.1. Згідно із законодавством, пенсійна виплата може здійснюватися адміністратором Фонду
одноразово на вимогу учасника Фонду в разі:
1) медично підтвердженого критичного стану здоров'я (онкозахворювання, інсульт тощо) або настання інвалідності учасника Фонду;
2) коли сума належних учаснику Фонду пенсійних коштів на дату настання пенсійного віку учасника Фонду не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України;
3) виїзду учасника Фонду на постійне проживання за межі України.
6.2. Пенсійна виплата здійснюється одноразово спадкоємцям учасника Фонду адміністратором Фонду у випадках, передбачених Законом "Про недержавне пенсійне забезпечення".
6.3. Для отримання пенсійної виплати, що здійснюється одноразово, учасник Фонду, а у разі смерті учасника - його спадкоємці, подають адміністратору Фонду заяву та документи, які підтверджують їхнє право на отримання цієї виплати.
6.4. Розмір одноразової пенсійної виплати визначається виходячи із суми пенсійних коштів, які обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду на день подання заяви на отримання такої виплати.
6.5. Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово, провадиться протягом 5 робочих днів після отримання відповідної заяви та необхідних документів.

Розділ 7. Права та обов'язки
7.1. Обов'язки та права вкладника Фонду.
7.1.1. Вкладник Фонду зобов'язаний виконувати умови недержавного пенсійного забезпечення, визначені пенсійною схемою та законодавством з недержавного пенсійного забезпечення.
7.1.2. Вкладник Фонду зобов'язаний сплачувати пенсійні внески на користь учасника Фонду за рахунок власних коштів у розмірах та строки, визначені пенсійним контрактом.
7.1.3. Вкладник Фонду має право змінити пенсійну схему шляхом укладання додаткової угоди до пенсійного контракту, але не частіше одного разу на шість місяців.
7.1.4. Вкладник Фонду має право припинити сплачувати пенсійні внески за пенсійним контрактом. У цьому разі вкладник зобов'язаний письмово повідомити адміністратора Фонду про припинення сплати внесків за місяць до припинення сплати внесків.
7.1.5. Вкладник Фонду не має права в односторонньому порядку розірвати пенсійний контракт, укладений на користь учасника Фонду.
7.1.6. Вкладник Фонду має право оскаржити неправомірні дії Фонду та адміністратора Фонду в державних наглядово-регулятивних органах або суді.
7.2.Права учасника Фонду.
7.2.1. Учасник Фонду має право на отримання пенсійних виплат, передбачених даною пенсійною схемою та законодавством з недержавного пенсійного забезпечення.
7.2.2. Учасник Фонду має право залишатися учасником Фонду у разі припинення здійснення пенсійних внесків вкладником Фонду.
7.3.Обов'язки та права Фонду.
7.3.1 Фонд зобов'язується виконувати умови недержавного пенсійного забезпечення учасника Фонду, визначені пенсійною схемою, Статутом Фонду та законодавством.
7.3.2 Фонд має право змінювати окремі положення пенсійної схеми за умови що вони не погіршують правила недержавного пенсійного забезпечення учасника Фонду за умови отримання письмової згоди всіх вкладників (учасників) Фонду, з якими укладені пенсійні контракти за даною пенсійною схемою.

ЗАСНОВНИК:
Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові перспективи» Адреса: Україна, 01133, м. Київ, вул. Щорса, буд. 31, ідентифікаційний код! в особі Генерального директора Козирицького Сергія Вікторовича