АЦПО

ПС2 Друк

Пенсійна схема "Сімейна"

 

1.    Умови та порядок участі у пенсійній схемі
1.1.    Ця пенсійна схема встановлює умови та порядок недержавного пенсійного забезпечення учасників Відкритого недержавного пенсійного фонду “Взаємодопомога” (надалі - Фонду), на користь яких здійснюються пенсійні внески іншими вкладниками - фізичними особами.
1.2.    Вкладник фонду самостійно обирає пенсійну схему, за якою здійснюватиметься недержавне пенсійне забезпечення учасника пенсійного фонду.
1.3.    Найменування пенсійної схеми зазначається в пенсійному контракті, який укладається з вкладником на користь учасника пенсійного фонду та згідно з яким здійснюватиметься недержавне пенсійне забезпечення такого учасника пенсійного фонду.
1.4.    Вкладник може взяти участь у цій пенсійній схемі за наступних умов:
-    вкладником укладено з адміністратором Фонду пенсійний контракт, згідно з яким здійснюватиметься недержавне пенсійне забезпечення учасника Фонду за рахунок пенсійних внесків, сплачених вкладником на користь учасника;
-    в пенсійному контракті зазначено посилання на цю пенсійну схему.
1.5.    Вкладник Фонду бере участь в цій пенсійній схемі протягом строку дії пенсійного контракту, укладеного ним на користь учасника Фонду
1.6.    Розірвання пенсійного контракту припиняє участь у пенсійній схемі, зазначеній у такому контракті.
2.    Порядок та строки сплати пенсійних внесків
2.1.    Пенсійні внески сплачуються вкладником Фонду на користь учасника Фонду.
2.2.    Мінімальний та максимальний розмір пенсійних внесків не обмежується пенсійною схемою.
2.3.    Пенсійні внески до Фонду сплачуються у розмірах, порядку та в строки, встановлені пенсійним контрактом.
2.4.    Пенсійні внески, в залежності від умов пенсійного контракту, можуть сплачуватися з наступною періодичністю:
-    щомісячно;
-    щоквартально;
-    один раз на півроку;
-    один раз на рік.
2.5.    Пенсійні внески сплачуються лише у національній валюті України, а у випадках, передбачених законодавством України, в іноземній валюті за офіційним обмінним курсом Національного банку України, що діяв на момент сплати, шляхом готівкових та (або) безготівкових розрахунків.
2.6.    Пенсійні внески приймаються
а)    у безготівковій формі на поточний рахунок Фонду, відкритий у зберігана Фонду:
-    банківськими переказами;
-    поштовими переказами;
б)    у готівковій формі в касу зберігача Фонду.
2.7.    Кошти, отримані Фондом як пенсійні внески, обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, відкритому в системі персоніфікованого обліку учасників Фонду.
2.8.    Пенсійні внески до Фонду сплачуються протягом дії пенсійного контракту.
2.9.    Сплата пенсійних внесків може бути тимчасово або остаточно припинена.?
2.10.    У випадку розірвання пенсійного контракту укладеного вкладником з Фондом, особа, що була
учасником Фонду, має право залишитись учасником Фонду шляхом укладання пенсійного контракту або перевести свої пенсійні кошти за власним вибором до іншого пенсійного фонду, страховика або банківської установи, які здійснюють діяльність з недержавного пенсійного забезпечення.
2.11.    Розмір, порядок та строки сплати пенсійних внесків можуть змінюватися відповідно до умов пенсійного контракту.
2.12.    Пенсійні внески, сплачені на корить учасника пенсійного фонду, інвестуються відповідно до вимог законодавства та інвестиційної декларації пенсійного фонду.
2.13.    Інформація про сплачені на користь учасника Фонду пенсійні внески та інвестиційний результат від операцій з пенсійними активами обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду.
3.    Види, розмір, умови та строк здійснення пенсійних виплат
3.1.    Учасник фонду набуває права на пенсійні виплати за умови настання випадків, встановлених законом.
3.2.    До настання права на пенсійні виплати, пенсійні кошти учасника фонду можуть бути вилучені з фонду тільки у випадках, коли учасник фонду прийняв рішення про переведення своїх пенсійних коштів ' повністю або частково) до іншого недержавного пенсійного фонду, страховика або банківської установи, які здійснюють діяльність з недержавного пенсійного забезпечення.
3.3.    Пенсійний фонд здійснює такі види пенсійних виплат:
-    пенсія на визначений строк - пенсійні виплати, що здійснюються періодично учаснику Фонду після досягнення ним пенсійного віку протягом визначеного ним строку, але не менш як десять років від початку здійснення першої такої виплати;
-    одноразова пенсійна виплата - пенсійна виплата, що здійснюється одноразово в установлених законодавством випадках та полягає в отриманні пенсійних коштів, накопичених в Фонді на користь учасника Фонду, без залишку.
Виплата пенсії на визначений строк та одноразова виплата пенсії здійснюються адміністратором Фонду.
3.4.    Розмір одноразової пенсійної виплати що підлягає виплаті учаснику Фонду (спадкоємцю учасника Фонду) розраховується як сума накопичених пенсійних коштів, відповідно до інформації з індивідуального пенсійного рахунку такого учасника Фонду станом на день подання заяви на отримання такої виплати, зменшена на суму витрат адміністратора Фонду на здійснення пенсійної виплати та на суму податку з доходів фізичних осіб, обчисленого відповідно до діючого на дату нарахування виплати законодавства.
3.5.    Розмір пенсійних виплат на визначений строк розраховується виходячи з сум пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника Фонду, тривалості виплати та формули розрахунку величини пенсії на визначений строк згідно з методикою, затвердженою Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України з урахуванням витрат адміністратора Фонду на здійснення пенсійної виплати та суми податку з доходів фізичних осіб, обчисленого відповідно до діючого на дату нарахування виплати законодавства.
3.6.    За рахунок пенсійних коштів, накопичених у Фонді на користь учасника Фонду, учасник Фонду може отримувати також довічну пенсію.
Довічна пенсія виплачується учаснику Фонду страховою організацією, з якою цей учасник уклав поговір страхування довічної пенсії, за рахунок грошових коштів в сумі , визначеній учасником та перерахованих Фондом із загальної суми пенсійних накопичень цього учасника страховій організації.
3.7.    Розмір довічної пенсії визначається страховою організацією виходячи із суми перерахованих з Фонду страховій організації пенсійних коштів, що належать учаснику Фонду.
3.8.    Фонд здійснює пенсійні виплати у випадку:
-    досягнення учасником Фонду пенсійного віку, визначеного відповідно до умов п.3.9;
-    визнання учасника фонду інвалідом:
-    медично підтвердженого критичного стану здоров'я учасника Фонду;
-    виїзду учасника Фонду на постійне проживання за межі України;
-    смерті учасника Фонду.
3.9.    Пенсійний вік визначається за заявою учасника Фонду і може бути більшим або меншим (але не іільш ніж на десять років) від пенсійного віку, який дає право для осіб відповідної статі на отримання іенсії за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням .
3.10.    Допускається виплата пенсії за рахунок коштів Фонду раніше настання пенсійного віку у разі набуття учасником Фонду права на отримання пенсії по інвалідності за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням. У цьому випадку учасник Фонду має право визначити свій пенсійний вік після настання інвалідності без урахування обмежень, зазначених в п.3.9, та подати заяву адміністратору Фонду.
3.11.    Учасник Фонду має право збільшити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви адміністратору Фонду не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання визначеного ним пенсійного віку.
3.12.    У заяві учасника Фонду, де визначається його пенсійний вік, має бути зазначений вид обраної ним пенсійної виплати.
3.13.    Порядок здійснення виплати пенсії на визначений строк регламентується законодавством та договором про виплату пенсії па визначений строк.
3.14.    Виплата пенсії на визначений строк розпочинається з дня досягнення учасником Фонду віку, визначеного в його заяві, із здійсненням першої виплати протягом 45 робочих днів.
3.15.    Одноразова пенсійна виплата здійснюється на вимогу учасника Фонду у випадку:
-    медично підтвердженого критичного стану здоров'я або настання інвалідності учасника Фонду;
-    якщо сума належних учаснику Фонду пенсійних коштів на дату настання пенсійного віку учасника Фонду не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг;
-    виїзду учасника Фонду на постійне проживання за межі України.
3.16.    Одноразова пенсійна виплата провадиться протягом п'яти робочих днів після отримання адміністратором Фонду відповідної заяви та необхідних документів від учасника Фонду (спадкоємця учасника Фонду).
3.17.    Пенсійні виплати здійснюються у грошовій формі в національній валюті України.
3.18.    Пенсійні кошти учасника пенсійного фонду успадковуються у випадках та порядку, встановлених законодавством.
Успадковані пенсійні кошти виплачуються спадкоємцям учасника Фонду в установленому законодавством порядку як одноразова пенсійна виплата. Для отримання одноразової пенсійної виплати у разі смерті учасника фонду - його спадкоємець (спадкоємці), подає (подають) адміністратору Фонду заяву на отримання такої виплати, в якій зазначається підстава для її здійснення, та документи, які підтверджують їхнє право на отримання цієї виплати.
4.    Права та обов’язки учасника фонду за даною пенсійною схемою
4.1.    Учасник Фонду має право:
залишатись учасником Фонду в разі тимчасового або остаточного припинення сплати пенсійних внесків на його користь;
укласти пенсійний контракт за обраною ним самостійно пенсійною схемою Фонду зі сплатою внесків на свою користь як вкладник Фонду;
перевести свої пенсійні кошти до іншого пенсійного фонду, страхової організації або банку, які здійснюють діяльність з недержавного пенсійного забезпечення у разі розірвання укладеного на його користь пенсійного контракту з вкладником, а також у випадках передбачених законодавством;
змінити свій пенсійний вік, визначений ним, після досягнення якого учасник Фонду має право на отримання пенсійної виплати, та вид обраної ним пенсійної виплати в порядку та на умовах, визначених законодавством;
обирати вид пенсійної виплати у випадках, передбачених законодавством;
обирати страхову організацію для виплата довічної пенсії;
перерахувати (використати тільки) частину своїх пенсійних коштів до страхової організації для оплати довічної пенсії;
протягом періоду виплати пенсії на визначений строк у будь-який час перейти до іншого пенсійного фонду з метою подальшого отримання пенсії обраного виду;
протягом періоду виплати пенсії на визначений строк у будь-який час відповідно до законодавства укласти із страховою організацією договір страхування довічної пенсії з оплатою такого договору за рахунок пенсійних коштів, які обліковуються на його індивідуальному пенсійному рахунку в Фонді;
визначити, у разі набуття учасником Фонду права на отримання пенсії по інвалідності за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням, свій пенсійний вік після настання інвалідності без урахування обмежень, встановлених законодавством;?
відмовитись від придбання довічного ануїтету, якщо таке придбання передбачено пенсійним контрактом, укладеним на користь цього учасника, та вимагати здійснення виплати пенсії на визначений строк з дня виникнення у нього права згідно з умовами пенсійного контракту на використання пенсійних накопичень для виплати пенсії.
4.2.    Учасник Фонду зобов'язаний:
надавати інформацію на вимогу адміністратора Фонду, яка є необхідною для формування (актуалізації) системи персоніфікованого обліку учасників Фонду;
повідомляти адміністратора Фонду про зміни даних, що є обліковими реквізитами учасника Фонду в системі персоніфікованого обліку учасників Фонду;
оплачувати визначені нормативними документами послуги адміністратора надані особисто такому учаснику;
визначати свій пенсійний вік, після досягнення якого учасник Фонду має право на отримання пенсійної виплати, та вид обраної ним пенсійної виплати в порядку та на умовах, визначених законодавством;
отримати одноразову пенсійну виплату, за умов виникнення обставин, визначених законом; у випадку вибору довічної пенсії - обрати страхову організацію, яка має право здійснювати діяльність з недержавного пенсійного забезпечення, та укласти з ним договір страхування довічної пенсії;
у випадку вибору виплати пенсії на визначений строк - укласти з адміністратором Фонду договір виплати пенсії на визначений строк;
ознайомитися з пам'яткою, що містить роз'яснення основних положень договору про виплату пенсії на визначений строк, складеною відповідно до вимог, встановлених Держфінпослуг;
у разі ліквідації Фонду перевести свої пенсійні кошти до іншого пенсійного фонду, страхової організації або банку, які здійснюють діяльність з недержавного пенсійного забезпечення.
5.    Права та обов’язки вкладника Фонду
5.1.    Вкладник Фонду має право:
пропонувати розмір пенсійних внесків до Фонду, порядок та строки їх сплати відповідно до умов, встановлених законодавством;
отримувати від адміністратора Фонду підтвердження про одержання па рахунок Фонду сплачених пенсійних внесків;
тимчасово або остаточно припиняти сплату пенсійних внесків на користь учасника.
5.2.    Вкладник Фонду зобов'язаний:
надавати інформацію на вимогу адміністратора Фонду, яка є необхідною для формування (актуалізації) системи персоніфікованого обліку учасників Фонду;
повідомляти адміністратора Фонду про зміни даних, що є обліковими реквізитами учасника Фонду в системі персоніфікованого обліку учасників Фонду;
сплачувати пенсійні внески до Фонду на користь учасника;
повідомляти про виникнення події (обставини), яка є відповідно до Закону підставою для здійснення пенсійних виплат на користь учасника Фонду, в тому числі одноразової пенсійної виплати.