АЦПО

Пенсійна схема №1 Друк
ПЕНСІЙНА СХЕМА «З ВИЗНАЧЕНИМИ ВНЕСКАМИ»

І.Види та умови здійснення пенсійних виплат.
1.1. Відповідно до законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення
учасники пенсійного фонду можуть отримувати наступні види пенсійних виплат:
• пенсія на визначений строк;
• одноразова пенсійна виплата.
1.2. Пенсійні виплати здійснюються у грошовій формі в національній валюті
України.
1.3. Підставами для здійснення пенсійних виплат учаснику пенсійного фонду є:
1) досягнення учасником фонду пенсійного віку, визначеного відповідно до пенсійного контракту та заяви учасника пенсійного фонду;
2) визнання учасника фонду інвалідом;
3) медично підтверджений критичний стан здоров'я (онкозахворювання, інсульт тощо) учасника фонду;
4) виїзд учасника фонду на постійне проживання за межи України.

1.4. У разі смерті учасника фонду пенсійна виплата здійснюється одноразово спадкоємцям учасника фонду.
1.5. Пенсійний вік, після досягнення якого учасник має право на отримання пенсійної виплати, визначається за заявою учасника фонду. Форма заяви встановлюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.
1.6. Пенсійний вік може бути меншим або більшим від віку, який надає право на пенсію за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням, але не більше ніж на 10 років.
1.7. Учасник пенсійного фонду подає адміністратору фонду заяву, де визначається дата настання його пенсійного віку, не пізніше ніж за два місяці до настання віку, визначеного учасником.
У заяві учасник фонду також зазначає вид обраної ним пенсійної виплати.
1.8. Учасник фонду має право змінити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви адміністратору не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання визначеного ним пенсійного віку.
1.9. Після набуття учасником пенсійного фонду права на отримання пенсії по інвалідності за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням він має право визначити свій пенсійний вік раніше, чим це передбачено чинним законодавством України. У цьому випадку учасник фонду подає письмову заяву адміністратору пенсійного фонду та документи, що підтверджують його право на отримання пенсії по інвалідності.
1.10. Відмова або затримка в здійсненні пенсійних виплат забороняється, крім
випадків, передбачених законодавством України про недержавне пенсійне забезпечення.
У разі відмови або затримки пенсійних виплат учасник має право оскаржити дії осіб, які здійснюють пенсійні виплати, до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України або до суду. Порушення строків здійснення пенсійних виплат є підставою для застосування санкцій, встановлених законом, для осіб, які здійснюють пенсійні виплати.
1.11. Пенсійні виплати з пенсійного фонду здійснюються незалежно від отримання
виплат за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням або з інших джерел.

1.12. Пенсія на визначений строк та умови її здійснення.
1.12.1. Виплата пенсії на визначений строк здійснюється адміні страт:-: пенсійного фонду:
1) за бажанням учасника фонду, який має право на отримання пенсійних нв
відповідно до його заяви;

2) на вимогу учасника фонду (з дня виникнення у нього права згідно з умовами
пенсійного контракту на страхування довічної пенсії, якщо придбання довічного ануїтету
може негативно вплинути на розмір пенсійних виплат).
3) за умови:
• досягнення пенсійного віку, визначеного у заяві учасника фонду та з урахуванням вимог чинного законодавства України і положень статуту пенсійного фонду;
• достатності розміру пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника пенсійного фонду, відповідно до мінімального розміру суми пенсійних накопичень, який встановлює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, на дату настання пенсійного віку.
1.12.2. Виплата пенсії на визначений строк здійснюється адміністратором
пенсійного фонду на підставі заяви учасника фонду до адміністратора пенсійного фонду
згідно з умовами договору про виплату пенсії на визначений строк, укладеного з
адміністратором.
1.12.3. Форма заяви про виплату пенсії учаснику пенсійного фонду як пенсії на визначений строк встановлюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.
1.12.4. Договір про виплату пенсії на визначений строк укладається у письмовій формі. Учасник фонду обов'язково ознайомлюється з пам'яткою, що містить роз'яснення основних положень договору про виплату пенсії на визначений строк.
1.12.5. Адміністратор фонду зобов'язаний відшкодувати учаснику фонду, з яким укладено договір про виплату пенсії на визначений строк, збитки, завдані внаслідок недотримання умов договору.

І.ІЗ.Одноразова пенсійна виплата та умови її здійснення.
1.13.1. Пенсійна виплата може здійснюватися адміністратором пенсійного фонду одноразово на вимогу учасника фонду у разі:
• медично підтвердженого критичного стану здоров'я (онкозахворювання, інсульт тощо) або настання інвалідності учасника фонду;
• якщо сума належних учаснику фонду пенсійних коштів не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України;
• виїзду учасника фонду на постійне проживання за межі України.

1.13.2. Пенсійна виплата здійснюється одноразово спадкоємцям учасника фонду адміністратором пенсійного фонду у випадку смерті учасника фонду як в період накопичення пенсійних коштів, так і в період виплати пенсії на визначений строк.
1.13.3. Для отримання одноразової пенсійної виплати учасники фонду подають адміністратору фонду заяву відповідно до п. 1.5. та необхідні документи, що підтверджують їх право на отримання цієї виплати.

1.14. Довічна пенсія та умови її здійснення.
1.14.1. Учасник фонду набуває права на укладення договору страхування довічної
пенсії у разі:
• досягнення пенсійного віку, визначеного відповідно до пенсійного контракту у заяві учасника фонду та з урахуванням вимог чинного законодавства України і положень статуту пенсійного фонду;
• достатності розміру пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника пенсійного фонду, відповідно до мінімального розміру суми пенсійних накопичень, який встановлює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, на дату настання пенсійного віку.
1.14.2. Учасник пенсійного фонду повідомляє адміністратора фонду про своє
рішення - укладення договору страхування довічної пенсії і надає письмову заяву

Задміністратору фонду відповідно до п. 1.5. і копію договору, укладеного зі страховою організацією.
1.14.3. Довічна пенсія (довічний ануїтет) виплачується учаснику пенсійного фонду страховою організацією, з якою учасник уклав договір страхування довічної пенсії, за рахунок грошових коштів, перерахованих страховій організації з пенсійного фонду.

2. Порядок визначення розміру пенсійних виплат.

2.1. Порядок визначення розміру пенсії на визначений строк.
2.1.1. Розмір пенсії на визначений строк розраховується адміністратором, виходячи із суми пенсійних коштів, облікованих на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день настання пенсійного віку, визначеного таким учасником, величини інвестиційного прибутку (збитку), що отримується протягом строку виплати пенсії на визначений строк.
2.1.2. Розрахунок розміру пенсії на визначений строк проводиться згідно з
методикою, затвердженою Державною комісією регулювання ринків фінансових послуг України.

2.2. Порядок визначення розміру пенсії, що здійснюється одноразово.
2.2.1. Розрахунок розміру пенсії, яка здійснюється одноразово, проводиться адміністратором пенсійного фонду в порядку, встановленому Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, виходячи із суми пенсійних коштів, які обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день подання заяви для отримання такої виплати.
2.3. Порядок визначення розміру належних учаснику пенсійних коштів, що
перераховуються до страхової організації.
2.3.1. Адміністратор фонду надає учаснику пенсійного фонду довідку про обсяг належних йому пенсійних коштів, що підлягають перерахуванню страховій організації.

3. Строк, протягом якого здійснюються пенсійні виплати.

3.1. Строк, протягом якого здійснюються виплати пенсії на визначений строк.
3.1.1. Тривалість виплати пенсії на визначений строк встановлюється договором про виплату пенсії на визначений строк, але вона повинна бути не меншою ніж 10 років від початку здійснення першої пенсійної виплати.
3.1.2. Учасник пенсійного фонду має право вибрати будь-який строк виплати пенсії на визначений строк, але не менше 10 років.
3.1.3. Виплата пенсії на визначений строк розпочинається з дня досягнення
учасником фонду пенсійного віку, визначеного відповідно до заяви учасника фонду.

3.1.4. Перша виплата пенсії на визначений строк здійснюється протягом 45 робочих днів з дня досягнення учасником пенсійного фонду пенсійного віку.

3.2. Строк, протягом якого здійснюється виплата пенсії одноразово.
3.2.1. Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово, сплачується адміністратором пенсійного фонду протягом п'яти робочих днів після отримання від учасника фонду або його спадкоємців заяви та необхідних документів, що підтверджують його право на отримання цієї пенсійної виплати.
3.2.2. У разі порушення строку пенсійної виплати адміністратор фонду за власний рахунок сплачує отримувачу пенсійної виплати пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України із розрахунку на 1 день від суми, що підлягає виплаті, за кожний день прострочення платежу у порядку, визначеному Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

3.3. Строк, протягом якого адміністратор перераховує страховій організації
пенсійні кошти учасника фонду.
3.3.1. На підставі заяви учасника фонду адміністратор перераховує відповідній страховій організації пенсійні кошти учасника протягом п'яти робочих днів після отримання заяви.
3.3.2. Пенсійні кошти перераховуються страховій організації у сумі, визначеній у заяві учасника фонду, виходячи з суми, облікованої на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день настання визначеного ним пенсійного віку.
3.3.3. У разі несвоєчасного перерахування пенсійних коштів учасника фонду страховій організації адміністратор за власний рахунок сплачує учаснику фонду пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України в розрахунку на 1 день від суми, що підлягає перерахуванню, за кожний день прострочення платежу.
3.3.4. У разі, коли до пенсійного фонду на користь учасника фонду надійшли пенсійні внески після дати перерахування пенсійних коштів учасника страховій організації, адміністратор пенсійного фонду перераховує суму несвоєчасно отриманих пенсійних внесків учасника фонду до обраної ним страхової організації протягом п'яти робочих днів після їх надходження.

4. Порядок здійснення пенсійних виплат.
4.1. Порядок здійснення виплат пенсії на визначений строк.
4.1.1. Згідно з вибором учасника пенсійного фонду пенсія на визначений строк може сплачуватися щомісяця або щоквартально, якщо інше не передбачено чинним законодавством України або договором про виплату пенсії на визначений строк.
4.1.2. Обрання періодичності пенсійних виплат визначається договором про виплату пенсії на визначений строк.
4.1.3. Виплати пенсії на визначений строк за бажанням учасника пенсійного фонду можуть здійснюватися:

• переказом коштів на поточний рахунок учасника в банку;
• поштовими переказами;
• в іншій формі, визначеній договором про виплату пенсії на визначений строк.

4.1.4. Обрання форми здіснення пенсійних виплат визначається договором про виплату пенсії на визначений строк.
4.1.5. Отримувач пенсії на визначений строк має право не більше ніж два рази протягом всього періоду отримання пенсії змінювати період, порядок і дату виплати пенсії. Умови зміни періоду, порядку і дати виплати пенсії визначаються в договорі про виплату пенсії на визначений строк.
4.1.6. Зміна періоду, порядку і дати виплати пенсії на визначений строк здійснюється на підставі заяви, яку отримувач пенсії подає адміністратору пенсійного фонду не пізніше ніж за ЗО календарних днів до початку дії таких змін.

4.2. Порядок сплати пенсійної виплати, що здійснюється одноразово.
4.2.1. Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово за бажанням учасника
пенсійного фонду або на вимогу спадкоємців учасника фонду сплачується:
• переказом коштів на поточний рахунок учасника в банку;
• поштовим переказом;
• в іншій формі, визначеній в заяві учасника про виплату пенсії, що здійснюється одноразово.
4.2.2. Обрання форми сплати пенсійної виплати визначається у заяві учасника
пенсійного фонду до адміністратора пенсійного фонду .

4.3. Порядок сплати довічної пенсії.
4.3.1. Порядок і строки сплати довічної пенсії встановлюються в договорі страхування довічної пенсії, укладеному зі страховою компанією.

5. Умови сплати пенсійних виплат.
5.1. Умови виплати пенсії на визначений строк.
5.1.1. Виплати пенсії на визначений строк припиняються:
• після повного виконання адміністратором пенсійного фонду своїх зобов'язань за договором про виплату пенсії на визначений строк;
• у разі дострокового розірвання договору про виплату пенсії на визначений строк;
• у разі смерті отримувача пенсії на визначений строк;
• в інших випадках, передбачених законодавством України.
5.1.2. У разі дострокового розірвання договору про виплату пенсії на визначений
строк відповідно до вимог законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення,
статуту пенсійного фонду та договору про адміністрування пенсійного фонду
адміністратор фонду передає пенсійні кошти учасника фонду до іншого пенсійного фонду
або страхової організації для продовження його недержавного пенсійного забезпечення.

5.2. Умови сплати довічної пенсії.
5.2.1. Умови сплати довічної пенсії встановлюються в договорі страхування довічної пенсії, укладеному зі страховою компанією.

6. Порядок успадкування та розподілу пенсійних коштів.
6.1. У разі смерті учасника фонду як в період накопичення пенсійних коштів, так і в період пенсійних виплат пенсійні кошти з його індивідуального пенсійного рахунку успадковуються в порядку, визначеному цивільним законодавством України і законодавством України про недержавне пенсійне забезпечення, в розмірі суми пенсійних накопичень учасника, зменшеної на витрати адміністратора фонду, пов'язані з пенсійною виплатою спадкоємцю.
6.2. Спадкоємець, який прийняв спадщину, протягом двох місяців після закінчення строку для прийняття спадщини подає адміністратору пенсійного фонду заяву про оформлення права на спадщину. До заяви про оформлення права на спадщину адміністратор має право вимагати додаткові документи, що підтверджують право на спадщину.
6.3. Адміністратор фонду виплачує успадковані пенсійні кошти спадкоємцю
(спадкоємцям) як одноразову пенсійну виплату протягом п'яти робочих днів з моменту
подання письмової заяви адміністратору та документів, які підтверджують право на
спадщину.
6.4. Пенсійні кошти, накопичені за час перебування у шлюбі одним з подружжя у
покійному фонду, є спільним майном подружжя, якщо інше не передбачено шлюбним
контрактом.
6.5. У разі розподілу пенсійних коштів у зв'язку з розірванням шлюбу кожна із сторін визначає відповідно пенсійний фонд, страхову організацію чи банківську установу, яка має право на відкриття пенсійного депозитного рахунку, для передачі належної їй частини пенсійних коштів та письмово повідомляє про це адміністратора пенсійного фонду, з якого передаються пенсійні кошти.
6.6. Адміністратор пенсійного фонду здійснює передачу належної кожній стороні частини пенсійних коштів відповідно їх письмових заяв протягом п'яти робочих днів з моменту подання письмової заяви адміністратору.
6.7. Умови і порядок успадкування пенсійних коштів у разі смерті учасника фонду в період отримання довічної пенсії встановлюються в договорі страхування довічної пенсії, укладеному зі страховою компанією.

7. Порядок та строки сплати пенсійних внесків
7.1. Пенсійні внески за цією схемою сплачуються вкладником-юридичною особою
виключно у безготівковій формі шляхом перерахування суми пенсійних внесків на
рахунок пенсійного фонду у зберігана.
7.2. Пенсійні внески сплачуються вкладником-фізичною особою на рахунок
пенсійного фонду у зберігана.
7.3. Пенсійні внески сплачуються лише у національній валюті України, а у випадках, передбачених законодавством України, в іноземній валюті за офіційним обмінним курсом Національного банку України, що діяв на момент сплати пенсійного внеску.
7.4. Розмір, період, порядок, строки та термін сплати пенсійних внесків визначаються вкладником фонду в пенсійному контракті.
7.5. Розмір пенсійного внеску із розрахунку на один місяць може визначатися
пенсійним контрактом у вигляді:
• фіксованого розміру внеску у національній валюті, визначеного вкладником;
• однакового відсотка відрахувань на користь всіх працівників вкладника-юридичної особи;
• диференційованого розміру пенсійних внесків в залежності від віку працівників, або від стажу роботи працівників на даному підприємстві, або від віку та стажу роботи працівників на даному підприємстві одночасно, із встановленням однакового відсотка відрахувань пенсійних внесків для кожної визначеної групи працівників.
7.6. Мінімальний розмір пенсійних внесків може встановлюватися Радою пенсійного
фонду - 10 (десять) відсотків мінімальної заробітної плати у розрахунку на один місяць.
Максимальний розмір пенсійного внеску не обмежується.
7.7. Максимальний період накопичення не обмежується.
7.8. Періодичність сплати пенсійних внесків може бути наступною:

7.8.1. щомісяця
7.8.2. щоквартально
7.8.3. іншою, за домовленістю сторін.
7.9. Перший пенсійний внесок сплачується вкладником з моменту набрання чинності
пенсійного контракту, якщо інше не передбачено пенсійним контрактом.
7.10. Вкладник пенсійного фонду може збільшувати розмір пенсійних внесків відповідно до умов, встановлених пенсійним контрактом.
7.11. Вкладник пенсійного фонду може на початку кожного календарного півріччя змінювати розмір, період, строки та термін сплати пенсійних внесків.

7.12. Зміни, передбачені пунктом 7.11. цієї схеми, здійснюються на підставі письмового повідомлення, яке вкладник пенсійного фонду подає до адміністратора не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку відповідного календарного півріччя.
7.13. Зміни, передбачені пунктом 7.11. цієї схеми, набирають чинності після вчинення відповідного правочину щодо внесення змін та доповнень до пенсійного контракту у формі та порядку, визначеному законодавством України, статутом пенсійного фонду та пенсійним контрактом.

8. Умови та порядок участі в пенсійній схемі.
8.1. Учасником пенсійної схеми є фізична особа, на користь якої сплачуються пенсійні внески до недержавного пенсійного фонду, і яка має право або набуде право на одержання пенсійних виплат з пенсійного фонду.
8.2. Учасниками фонду можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, пов'язані за родом професійної діяльності (занять), визначеним Статутом Фонду.
8.3. Особи, які отримують пенсійні виплати із пенсійного фонду, залишаються учасниками фонду на підставі укладеного договору про виплату пенсії на визначений строк до дати розірвання цього договору або виконання всіх зобов'язань за цим договором.
8.4. Участь у пенсійному фонді здійснюється на підставі пенсійних внесків відповідно до пенсійного контракту або договору про виплату пенсії на визначений строк, які укладено з адміністратором пенсійного фонду.
8.5. Після укладення першого за часом пенсійного контракту або договору про виплату пенсії на визначений строк протягом трьох днів учаснику фонду відкривається індивідуальний пенсійний рахунок в системі персоніфікованого обліку учасників пенсійного фонду.
8.6. Працівник (учасник фонду) втрачає статус учасника фонду після розірвання укладеного на його користь пенсійного контракту або договору про виплату пенсії на визначений строк.

9. Права та обов'язки вкладника за пенсійною схемою.
9.1. Вкладник - особа, яка сплачує пенсійні внески на користь учасника фонду
шляхом перерахування коштів до недержавного пенсійного фонду відповідно до умов
пенсійного контракту.
9.2. Вкладниками пенсійного фонду є:
• об'єднання юридичних осіб-роботодавців;
• об'єднання фізичних осіб, включаючи профспілки (об'єднання профспілок);
• юридична особа (роботодавець), яка сплачує пенсійні внески на користь своїх робітників та службовців;
• фізична особа, яка здійснює пенсійне забезпечення за рахунок своїх коштів.
9.3. Родом професійної діяльності (занять) вкладників повинна бути діяльність,
визначена Статутом Фонду.
9.4. Учасники фонду можуть бути одночасно і вкладниками фонду.
9.5. Вкладник фонду має право вільного вибору пенсійної схеми, а також на зміну
пенсійної схеми, але не частіше одного разу на 6 місяців.
9.4. Юридична та/або фізична особа набуває статусу вкладника пенсійного фонду з моменту укладення пенсійного контракту між пенсійним фондом та вкладником.
9.5. Юридична та/або фізична особа втрачає статус вкладника пенсійного фонду з моменту припинення дії пенсійного контракту.
9.5. Вкладник - юридична особа має право приймати рішення про тимчасове припинення сплати пенсійних внесків за власні кошти на період до одного року на умовах, визначених законом України „Про недержавне пенсійне забезпечення".
9.8. Вкладник - юридична особа має право приймати рішення про поновлення сплати пенсійних внесків за власні кошти на умовах, визначених законом України „Про недержавне пенсійне забезпечення"
9.9. Вкладник - фізична особа має право в односторонньому порядку розірвати пенсійний контракт, який укладено з ним особисто, або вимагати зміни його умов.
9.10. Вкладник - фізична особа має право не припиняти сплати пенсійних внесків на свою користь за власні кошти на період дії рішення про тимчасове припинення сплати пенсійних внесків, прийнятого засновником фонду.
9.11. Вкладник - юридична особа пенсійного фонду має право на будь-яку дату вимагати і отримувати інформацію про результати виконання зобов'язань по пенсійному забезпеченню учасника фонду, на користь якого він сплачує пенсійні внески, за попередній рік. В цьому випадку така інформація надається за рахунок вкладника пенсійного фонду.
9.12. Інформація визначена в п.9.11. надається протягом одного місяця з моменту реєстрації письмової вимоги вкладника у адміністратора пенсійного фонду.
9.13. Вкладник - юридична особа зобов'язаний: забезпечити вільний доступ
працівників до участі у пенсійному фонді.
9.15. Вкладник фонду зобов'язаний:
- виконувати вимоги та умови, передбачені пенсійним контрактом та пенсійною схемою;
- надавати необхідну інформацію для ведення персоніфікованого обліку учасників фонду;
- у випадку зміни відомостей про вкладника або ідентифікаційних даних учасників фонду письмово повідомити пенсійний фонд протягом 15 календарних днів;
- відшкодувати учаснику фонду або пенсійному фонду збитки, завдані внаслідок порушення вкладником умов пенсійного контракту та законодавства України про недержавне пенсійне забезпечення.

10. Права та обов'язки учасників пенсійної схеми.
10.1. Накопичені пенсійні кошти в розмірі суми пенсійних внесків, що сплачені на користь учасника фонду, та розподіленого на його користь прибутку (збитку) пенсійного фонду, є власністю учасника фонду, якою він розпоряджається згідно законодавства України.
10.2. Учасник фонду має право самостійно сплачувати додаткові пенсійні внески на свою користь без обмежень, уклавши пенсійний контракт з адміністратором пенсійного фонду, і набути статус вкладника.
10.3. Учасник пенсійного фонду, який є вкладником фонду, має право в
односторонньому порядку розірвати пенсійний контракт, який укладено з ним особисто,
або вимагати зміни його умов.
10.4. У разі розірвання в односторонньому порядку пенсійного контракту учасник-вкладник пенсійного фонду зобов'язаний укласти новий пенсійний контракт щодо участі в іншому пенсійному фонду, або укласти договір зі страховою організацією, або відкрити в банку пенсійний депозитний рахунок.
10.5. Учасник пенсійного фонду - отримувач пенсії на визначений строк має право достроково в односторонньому порядку розірвати договір про виплату пенсії на визначений строк та укласти новий договір про виплату пенсії на визначений строк з іншим пенсійним фондом або договір страхування довічної пенсії зі страховою організацією.
10.6. Учасник пенсійного фонду має право один раз на початку кожного року, до 30 квітня, отримувати безоплатну інформацію про:

• розмір накопиченої суми на індивідуальному пенсійному рахунку;
• розмір надходжень пенсійних внесків;
• розмір розподіленого прибутку (збитку) від інвестування пенсійних активів;
• розмір відрахувань від пенсійних активів;
• інші дані, що відповідають вимогам Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

10.7. У разі смерті учасника фонду особі, яка має право на отримання належної їй суми пенсійних коштів, безоплатно надається інформація про стан індивідуального пенсійного рахунку учасника фонду на день смерті учасника фонду.
10.8. Учасник фонду або його спадкоємець має право на будь-яку дату отримати додаткову інформацію про стан його індивідуального пенсійного рахунку за плату, яка не перевищує максимального розміру, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, крім випадків, коли ця інформація необхідна учаснику фонду для укладення договору страхування довічної пенсії або договору про виплату пенсії на визначений строк.
10.9. Учасник фонду, який отримує пенсійні виплати з пенсійного фонду, має право додатково безоплатно отримати інформацію про загальний обсяг і розмір щомісячних виплат та залишок на індивідуальному пенсійному рахунку (у разі здійснення пенсійної виплати).

10.10. Отримувач пенсії на визначений строк має право на будь-яку дату отримати зазначену в п. 10.9. інформацію за рахунок своїх пенсійних коштів, крім випадків, коли ця інформація необхідна для укладення договору страхування довічної пенсії або договору про виплат}' пенсії на визначений строк з іншим пенсійним фондом.
10.11. Учасник фонду має право змінити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви адміністратору не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання визначеного ним пенсійного віку.
10.12. Учасник фонду має право оскаржити дії пенсійного фонду та адміністратора фонду, пов'язані з наданням недержавного пенсійного забезпечення, до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України або до суду у разі порушення ними норм законодавства України.
10.13. Право учасника пенсійного фонду на додаткову недержавну пенсію та на її отримання можуть бути оскаржені тільки в судовому порядку.
10.14. Учасник пенсійного фонду зобов'язаний дотримуватися вимог законодавства України, передбачених для учасників недержавного пенсійного забезпечення.
10.15. Учасник пенсійного фонду забов'язаний виконувати умови недержавного пенсійного забезпечення, визначені цією пенсійною схемою, статутом фонду та пенсійним контрактом, який укладений на його користь.
10.16. Учасник пенсійного фонду зобов'язаний надавати інформацію, необхідну для ведення персоніфікованого обліку учасників фонду, та своєчасно (протягом 15 календарних днів) повідомляти про зміни своїх ідентифікаційних даних.


Пенсійна схема є невід'ємною частиною статуту пенсійного фонду.