АЦПО

Інвестиційна політика Друк

Непідприємницьке товариство «Відкритий пенсійний фонд «Соціальний стандарт» (далі – Фонд) створений з метою провадження діяльності з недержавного пенсійного забезпечення шляхом накопичення коштів на користь фізичних осіб-учасників Фонду для подальшого їх інвестування з отриманням доходу на користь учасників та здійснення пенсійних виплат.

Метою інвестування пенсійних коштів є збереження активів, які формуються за рахунок внесків вкладників, зроблених на користь фізичних осіб-учасників Фонду, та отримання стабільного інвестиційного доходу від їх розміщення у різні класи активів для забезпечення виконання зобов’язань Фонду перед його учасниками.

Структура пенсійних активів Фонду передбачає можливість вкладення коштів у таких співвідношеннях:

№ з/п

Об‘єкт інвестування пенсійних активів Фонду

Максимальний   відсоток інвестування пенсійних активів фонду в об‘єкт інвестування (% від загальної вартості пенсійних активів фонду)

1

Банківські депозитні рахунки та ощадні сертифікати банків

50%

2

Цінні папери, а саме

 

2.1

Цінні папери одного емітента (крім цінних паперів, погашення та отримання доходу за якими гарантовано Кабінетом Міністрів України)

5%

2.2

Цінні папери, доходи за якими гарантовано Кабінетом Міністрів України

50%

2.3

Цінні папери, доходи за якими гарантовано Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими радами

20%

2.4

Облігації підприємств, емітентами яких є резиденти України

40%

2.5

Акції українських емітентів

40%

2.6

Цінні папери іноземних емітентів

20%

2.7

Іпотечні облігації

40%

3

Об‘єкти нерухомості

10%

4

Банківські метали

10%

5

Інші активи, не заборонені чинним законодавством України

5%

6

Зобов'язання однієї юридичної особи

10%

Інвестування активів, з яких виплачується пенсія на визначений строк, може здійснюватись у боргові цінні папери з фіксованим доходом та шляхом розміщення на банківських депозитних рахунках окремо від інших пенсійних активів, з урахуванням вимог законодавства стосовно зазначених об’єктів інвестування.

Фонд дотримується збалансованої стратегії, яка передбачає отримання прибутків при помірних ризиках шляхом довгострокового інвестування у добре диверсифікований портфель державних і муніципальних цінних паперів, акцій та облігацій українських компаній, інструментів грошового ринку, іпотечних цінних паперів та інше.

Компанія, що здійснює управління активами фонду (далі – Компанія), проводить розміщення пенсійних активів з урахуванням поточної ситуації на грошовому, фондовому ринках, ринку нерухомості та інших з метою отримання інвестиційного доходу на користь учасників Фонду за умови забезпечення надійності вкладень, з дотриманням обмежень, встановлених Інвестиційною декларацією Фонду.

         Портфельна стратегія Фонду визначається Компанією, виходячи з інвестиційних цілей та інвестиційної політики Фонду, та може бути активною та пасивною. Об’єкти будуть придбаватися переважно на довгостроковий період, за який має реалізуватися потенціал зростання їх курсової вартості. Активна стратегія передбачає, що в межах визначеної частки рішення щодо інвестування пенсійних коштів може залежати від сприятливих можливостей перевкладення коштів у об’єкти, які за прогнозами можуть перегравати ринок на коротко- та середньострокових інтервалах.

Інвестування у боргові інструменти відбуватиметься із врахуванням доходності та ліквідності конкретного інструмента, фінансового стану та надійності емітента.  

         Строк діяльності Фонду є необмеженим, тому інвестиційна стратегія Фонду, яка є складовою частиною Інвестиційної декларації Фонду, може переглядатись. Зміни до Інвестиційної декларації розробляються та затверджуються Радою Фонду.

         Застереження: звертаємо увагу учасників Фонду на те, що вартість активів Фонду може як збільшуватись, так і зменшуватись залежно від змін ринкової вартості цінних паперів та інших активів, що перебувають у портфелі Фонду. Прибуток Фонду не гарантується ні державою, ні компанією з управління активами, яка обслуговує Фонд.