АЦПО

Новий «Соціальний стандарт» для громадян України Друк
Вівторок, 21 вересня 2004 00:00
Київ, 21 вересня 2004 р.. Лідер фондового ринку України та провідна IT-компанія країни презентували новий спільний проект — відкритий недержавний пенсійний фонд "Соціальний стандарт".

У прес-центрі інформаційної агенції Інтерфакс-Україна відбулась спільна прес-конференція корпорації "Квазар-Мікро" та компанії з управління активами "КІНТО", присвячена створенню відкритого недержавного пенсійного фонду "Соціальний стандарт".

За думкою президента "Квазар-Мікро" Євгенія Уткіна, пенсійна реформа, що запроваджується в Україні, підготовлена досить ретельно - при її розробці був врахований досвід Росії та ряду європейських країн. Українська пенсійна реформа вплине на соціальний клімат в країні, забезпечить цивілізовані умови життя наших громадян. У той же час вона є могутнім стимулом для розвитку фондового ринку України. Пенсійні фонди стануть одним з найважливіших інструментів інвестування економіки. Відповідно до світової практики, приблизно 60% всіх інвестицій у світі складають засоби, акумульовані пенсійними фондами. Компанії "КІНТО" і "Квазар-Мікро " є одними з піонерів у справі створення недержавних пенсійних фондів в Україні. Президент "Квазар-Мікро " виразив надію, що відкритий фонд "Соціальний стандарт" зможе стати ефективним інструментом соціального захисту співробітників як компаній-засновників, так і інших компаній, а також приватних осіб, що побажали стати його учасниками. Розповідаючи про історію створення фонду "Соціальний стандарт", президент компанії "КІНТО" Сергій Оксанич підкреслив , що рішення розподілити ролі між декількома компаніями продиктовано бажанням зробити цей проект, розрахований на десятиліття, максимально стабільним. В знов створеному фонді "КІНТО" керує активами, "Квазар-Мікро " бере на себе створення адміністратора ПФ, а "Міжнародний комерційний банк" є банком-зберігачем. Передбачається, що в Раду пенсійного фонду ввійдуть по два представника від компанії з управління активами та компанії-адміністратора , а також один представник банку -зберігача.

Особливість фонду "Соціальний стандарт" полягає в тому, що він буде не тільки обслуговувати співробітників компаній "Квазар-Мікро" та "КІНТО", але і надавати послуги підприємствам малого та середнього бізнесу. По оцінці експертів "КІНТО", компаніям, у яких працює не більш тисячі чоловік, створювати власні пенсійні фонди економічно недоцільно. Саме ці компанії, а також приватні особи можуть стати вкладниками фонду.

Сьогодні в сфері малого і середнього бізнесу зайняте близько 5 млн. українців. Усі вони є потенційними клієнтами відкритого пенсійного фонду "Соціальний стандарт". Укладання контрактів із вкладниками почнеться в грудні 2004 р., а з січня 2005 р. у фонд почнуть надходити кошти . Планується, що вже в першій половині 2005 р. фонд "Соціальний стандарт" буде нараховувати 5-10 тис. учасників. Згідно з прогнозами експертів, до кінця 2007 р. в українських недержавних пенсійних фондах буде накопичене близько 1,5-2 млрд. дол. Унікальний досвід компанії "КІНТО" з управління активами різних фондів, а також досвід корпорації "Квазар-Мікро", накопичений при розробці фінансово-економічного ПО, і зокрема при створенні інформаційної системи адміністратора пенсійного фонду, дозволяє вкладникам ПФ "Соціальний стандарт" із упевненістю дивитися в майбутнє.

За словами віце-президента компанії "КІНТО" Анатолія Федоренка, аналіз діяльності пенсійних фондів в інших країнах показує, що велика частина пенсійних накопичень формується не за рахунок пенсійних внесків, а за рахунок інвестиційного доходу , тобто фонд росте завдяки успішній інвестиційній діяльності. У той же час специфіка роботи пенсійних фондів вимагає дуже зважених і консервативних рішень по управлінню активами, оскільки ПФ не має права ризикувати коштами своїх вкладників.

Керівник проектів "Квазар-Мікро" Юрій Бурков коротко розповів про інформаційну систему адміністратора пенсійного фонду "Соціальний стандарт". Програмне забезпечення адміністратора готується до сертифікації (у листопаді) у Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг). Одним з основних вимог до інформаційних систем адміністраторів пенсійних фондів є найвища надійність подібних програмних комплексів. Усі процедури, що складають діяльність фонду, - укладання контрактів, персоніфікація внесків, відстеження руху коштів і ін. - максимально автоматизовані. Система повинна регулярно готувати звіти для Держфінпослуг, де здійснюється моніторинг діяльності недержавних ПФ, а також для Рад пенсійних фондів, що обслуговуються. Усі вкладники фонду будуть регулярно одержувати довідки про стан своїх рахунків і рух коштів. За рівнем складності та числу об'єктів керування цю систему можна порівняти з операційним комплексом великого банку. Широка функціональність розробленої системи обумовлює її досить високу вартість, а вимоги по надійності визначають високу вартість обладнання. 

(За експертними оцінками вартість подібного апаратно-програмного комплексу складає 200-300 тис. дол.)

Участь у недержавному пенсійному фонді стає для будь-якої компанії важливим інструментом реалізації соціальної політики. Що стосується "Квазар-Мікро", з нового року відрахування коштів у недержавний пенсійний фонд стане одним з пунктів контракту зі співробітниками підприємства. Причому ці кошти будуть відраховуватися з прибутку підприємства, неоподатковуваного податком, а не з зарплати співробітників. Таким чином, при середній зарплаті більш 200 у.о. співробітники корпорації "Квазар-Мікро", що проробили в компанії близько 10 років, зможуть розраховувати на щомісячне збільшення до державної пенсії в розмірі 250-300 у.о.

"Наша нова ініціатива є наочною демонстрацією стратегії "Квазар-Мікро". Втілення в життя планів по розширенню в Україні бізнесу системної інтеграції, виробництва , послуг по розробці ПО вимагають значних зусиль від співробітників компанії. От чому "Квазар-Мікро" приділяє серйозну увагу питанням соціального захисту своїх співробітників", - підсумував Євгеній Уткін.